«Skogens gull er ikke tull»


 

1. og 2
. klasse hadde temaet sopp
denne uteskoledagen. Vi snevret oss inn til en spesiell sopp, nemlig «skogens gull»
.

I det siste sikkerhetsbeltet var festet i minibussen, bar det av sted til Fjellbygda. Vel framme, hadde vi en kort innføring om kantarellen. Elevene var ivrig, og flere hadde vært på sopptur før

DYSFUNCTION (ED) cheap viagra never A few times.

. En gutt kunne fortelle hvordan soppen såg ut. Han brukte å være med mamma på kantarelltur. En annen elev rakk opp handa, og kunne fortelle at det finnes noe som heter falsk kantarell. Den ligner på vanlig kantarell, men er ikke en matsopp.

Med flere gode neser for kantarell, trasket vi avgårde. Det var ikke mange meterne vi gikk, før vi låg på kne
. Litt gjemt mellom lyng og mose, dukket de første gullflakene opp. Ivrige barnehender plukket i vei. Nettet ble mer og mer fylt av sopp, der vi jaktet oss videre innover skogen. Vi la nesten ikke merke til at vi hadde gått så langt, før vi plutselig stod ved Steinbrua.

Sultne som vi var, satt vi fra oss sekkene, og tok frem nistematen og varm drikke. Sandselva var stor under brua i dag, så mens noen åt mat, gikk andre ned til Steinbrua for å se
.
Tiden flyr når man har det gøy og lærerikt, så da sistemann kom opp fra brua, var det på tide å vende snuten mot bussen igjen.

På turen lærte vi blant annet at kantarellen liker seg i gran og furuskog. Vi har mye bjørkeskog rundt oss, og der trives den også. Soppen liker seg når det er fuktig, men ikke for vått.

Den er gul/ mørk gul-oransj på farge.

 

Kantarellen er lett å kjenne igjen på lukten, og den har litt kraftig duft. Den lukter på en måte som aprikos.

Det er en god, og populær matsopp. Skal en plukke sopp til mat, er det viktig å vite om den er spiselig. Det er lurt å ha med en person som er flink til å kjenne igjen soppen du leter etter. Er du usikker på hvilke sopp du har plukket, kan man spørre. Er du ikke sikker på om du har plukket rett sopp, skal du ikke spise den.

Det finnes en sopp som heter falsk kantarell, og den ligner på kantarell. Den skal man ikke spise, for da kan man få vondt i magen. Falsk kantarell er i slekt med giftige sopper.

HjemmesideHjemmeside 3 Hjemmeside 5 Hjemmeside2 Hjemmeside4 Hjemmeside6

Følg med i neste innslag, for da skal vi tilberede soppen! Nam nam…..

 

Please follow and like us:

Permalenke til denne artikkelen: http://web.sandskole.no/?p=1886