Organisk kjemi i 10. klasse

10. trinn har jobbet med et spesielt område innenfor kjemien i noen uker. Organisk kjemi er å lære om ulike stoffer som er oppbygd av karbon, som f.eks alkoholer, syrer og karbohydrater. Vi har sett på oppbygning og kjemiske egenskaper hos disse og flere andre organiske stoffer, men hva er vel kjemi uten et besøk på lab’en.

Om man blander et alkohol med en organisk syre, oppstår det en kjemisk forbindelse som kalles ester. Estere er mye brukt som duftstoffer til f.eks parfyme, og benyttes også som kunstige smaksstoffer i f.eks smågodt og leskedrikker. Men det er ikke alle estere som dufter godt…

IMG_0876

Først litt metanol…

IMG_0878

…og en dæsj maursyre

IMG_0882

Blandingen er ferdig

IMG_0903

Resten av gruppa fyrer opp gassbrenneren…

IMG_0896

… og koker opp vann

IMG_0910

…ellers kan det koke over

IMG_0885

Fotodokumentasjon til rapporten

 

IMG_0906

Blandingen er ferdig kokt.

 

Noen av blandingene måtte man virkelig legge godviljen til for å kjenne fersken eller epleduft, mens andre reagensglass luktet umiskjennelig av jamaicarom og syntetisk bringebær. Som en bonus avslutta ei gruppe med å fremstille en fabelaktig tåfisduft som hele ungdomsskolen kunne nyte godt av hele resten av dagen 🙂

Please follow and like us:

Permalenke til denne artikkelen: http://web.sandskole.no/?p=1194