10. trinn har jobbet med et spesielt område innenfor kjemien i noen uker. Organisk kjemi er å lære om ulike stoffer som er oppbygd av karbon, som f.eks alkoholer, syrer og karbohydrater. Vi har sett på oppbygning og kjemiske egenskaper hos disse og flere andre organiske stoffer, men hva er vel kjemi uten et besøk på lab’en.
Om man blander et alkohol med en organisk syre, oppstår det en kjemisk forbindelse som kalles ester. Estere er mye brukt som duftstoffer til f.eks parfyme, og benyttes også som kunstige smaksstoffer i f.eks smågodt og leskedrikker. Men det er ikke alle estere som dufter godt…
Noen av blandingene måtte man virkelig legge godviljen til for å kjenne fersken eller epleduft, mens andre reagensglass luktet umiskjennelig av jamaicarom og syntetisk bringebær. Som en bonus avslutta ei gruppe med å fremstille en fabelaktig tåfisduft som hele ungdomsskolen kunne nyte godt av hele resten av dagen 🙂