På besøk i maktens korridorer


radhuset2

Tirsdag 19. februar tok 10. klasse turen til Storsteinnes for å besøke rådhuset. Dagen før hadde elevene hatt framlegg for 7, 8 og 9. klasse om «kjærlighet og seksualitet». Det tematiske spranget til «demokratisk innflytelse og maktfordeling» var dermed stort.

radhuset5

Ordfører Ole Johan Rødvei og kommunalsjef Britt Birkely tok imot oss i gangen og viste oss inn i kommunestyresalen hvor vi fikk forsyne oss med nystekte vafler. I denne salen samles kommunestyret med sine 27 representanter ca 6 ganger hvert år. Møtene ledes av ordføreren. Varaordføreren og rådmannen sitter på hver sin side av han

ExtremelyIntervertebral disc lesions cialis generic.

.

Ordføreren forklarte at det slett ikke er alt kommunepolitikerne kan påvirke. Vegstandard opptar gjerne oss som bor i Malangen, og vi vil gjerne ha politikere som prioriterer veg. Men ansvaret for vegene i kommunen vår deles mellom staten, fylket og kommunen. Staten har ansvaret for E6 og E8. Fylket har ansvar for de aller fleste vegene i kommunen vår, mens kommunen selv har ansvar for vegstrekninger på tilsammen 10 mil.

En annen sak som noen av elevene i 10. klasse synes er viktig, er at det etableres scooterløyper. Ordføreren kunne fortelle at kommunestyret tidligere har fattet vedtak om scooterløype fra Malangshalvøya og inn mot svenskegrensen, men vedtaket lot seg ikke gjennomføre fordi det var i konflikt med miljøvernsmyndighetene
.

radhuset4

 

På den ene veggen i kommunestyresalen henger det portrettbilder av tidligere ordførere i Balsfjord og Malangen. Malangen var egen kommune til 1964 da den ble slått sammen med Balsfjord. Siden det i 2013 er 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge, så er det på sin plass å nevne at kvinner virkelig er underrepresentert på denne veggen!

radhuset7

 

Øverst oppe på dette bildet ser vi publikumsgalleriet. Når kommunestyremøtene holdes, kan man sitte på galleriet og overvære debatten
. Det forutsettes at publikum på galleriet er stille og ikke forstyrrer
. Rådmann Hogne Eidissen mente at det med tid og stunder vil være mulig å følge debatten fra kommunestyremøtene på live-stream eller TV, slik som i Tromsø.

radhuset8

 

 

Rådmannen fortalte om hva hans rolle er i lokaldemokratiet. Det er rådmannen og hans stab som gjør saksutredninger til kommunestyremøtene, og i saksframleggene gjør rådmannen en innstilling, dvs en anbefaling. Så blir det opp til politikerne om de vil følge innstillingen eller bestemme noe helt annet. Dette var f.eks tilfellet i kommunestyremøtet 30. januar når rådmannen hadde innstilt på å legge ned to skoler i Balsfjord. Flertallet i kommunestyret ville ikke følge innstillingen, og rådmannen fikk i oppdrag å utrede andre muligheter for å spare penger.

radhuset3

 

Britt Birkely er kommunalsjef for oppvekst og kultur og dermed del av rådmannens stab. Hennes jobb er blant annet å se til at skolene gir elevene det de har krav på, og at skolene driver systematisk utviklingsarbeid til beste for både elever og ansatte.

radhuset9

 

 

Besøket ble avsluttet med en omvisning på rådhuset. Deretter var det duket for lunsj på Cafe Avec, og elevene fikk bruke tid på egenhånd til tida var inne for å dra tilbake til skolen
.

Etter å ha besøkt Stortinget våren 2012 (artikkel på den gamle skolesida finner du her) og rådhuset idag, så hadde det vært naturlig å besøke fylkestinget. Vi får se hva vi rekker, for tida er knapp for den som går i 10. klasse.

Takk til ordfører, rådmann og kommunalsjef fra 10. klasse på Sand.

 

Please follow and like us:
fb-share-icon

Permalenke til denne artikkelen: http://web.sandskole.no/?p=1104